Wszechstronny owoc

iStock_taden

Kokos w kosmetyce

Dobroczynne właściwości kokosu są znane nie od dziś, ale dopiero stosunkowo niedawno pojawił się trend na kosmetyki naturalne tworzone na bazie tego egzotycznego owocu. Co warto wiedzieć o kokosie i jego kosmetycznej karierze? Zapraszamy do lektury. 

Analizę właściwości kosmetyków kokosowych warto zacząć od kilku podstawowych informacji: kokos to owoc palmy kokosowej. Twarda wierzchnia część ma chronić cenne wnętrze złożone z miąższu i wody. Kosmetyki, które w swoim składzie zawierają kokos, najczęściej są kosmetykami nawilżającymi. Z kokosu da się wytworzyć wiele produktów, które mają niezwykle cenne działanie kosmetyczne. 

Dla suchej skóry

Mleko kokosowe jest szczególnie lubiane przez fanów egzotycznej kuchni. Nie zapominajmy jednak o jego właściwościach pielęgnacyjnych. Mleko kokosowe możecie polecać swoim klientkom do stosowania w domu jako idealne do przygotowania relaksacyjnej kąpieli nawilżającej. Delikatny naturalny zapach i odżywczo-nawilżające właściwości będą świetną terapią dla suchej i zmęczonej skóry. W krajach azjatyckich mleko kokosowe stosuje się do przemywania twarzy oraz jako odżywkę do włosów. 

WRTO WIEDZIEĆ...

Przy zakupie gotowego mleka kokosowego warto zwracać uwagę na skład. Najlepsze jest 100-proc. lub takie z dodatkiem wody. Wszelkie mleka kokosowe z konserwantami, odtłuszczone czy z dodatkami konserwującymi znacznie tracą na jakości. 

Nie tylko od zewnątrz 

Woda kokosowa to płyn, który znajdujemy w nim zaraz po jego otwarciu. Jeżeli powierzchnia kokosa nie jest uszkodzona, pęknięta i nie ma szczelin, można mieć pewność, że znajdująca się w środku woda będzie sterylna. Efekt ten zawdzięczamy filtracji wody pobieranej przez palmę kokosową z ziemi. To, co znajduje się w kokosie, to efekt wędrówki od samej ziemi do samego czubka drzewa. Podczas tej drogi woda jest wielokrotnie filtrowana i oczyszczana, dzięki czemu staje się nieskazitelnie czysta i nasycona cennymi minerałami i witaminami, m.in. potasem, magnezem, fosforem, witaminą C, B1, B2, B3, B5 i B6. 

Ale chyba najbardziej zadziwiający w przypadku wody kokosowej jest fakt, że ma ona skład niemal identyczny jak osocze ludzkiej krwi. Nie jest to wiedza nowa. Już w czasie II wojny światowej kokos umożliwił ratowanie życia rannym na Pacyfiku – wodę kokosową stosowano do transfuzji zamiast krwi! 

Ze względu na wybitne właściwości odżywcze woda kokosowa jest świetnym napojem izotonicznym dla sportowców, może też być podawana  kobietom w ciąży i małym dzieciom. Z kosmetycznego punktu widzenia jej picie pomaga w spowolnieniu procesów starzenia zachodzących w skórze. Może też służyć jako tonik do przemywania twarzy. 

Olej i masło 

Z wymienionych wcześniej produktów największe zalety z kosmetycznego punktu widzenia ma olej kokosowy. Olej kokosowy i masło kokosowe to te same produkty, a różnica w nazwie wynika z pewnych różnic w wyglądzie. Olej powstaje w wyniku tłoczenia rozgrzanej kopry, czyli twardego białego miąższu kokosowego. Najczęściej ma formę jasnożółtego płynu lub białej substancji stałej. Przy przechowywaniu w temperaturze niższej niż 25 st. C przybiera postać ściętą i wtedy nazywany jest masłem. Masło kokosowe w postaci stałej może być stosowane do ciała, a pozytywny efekt otrzymujemy dzięki zawartości witaminy E i antyutleniaczy. Co więcej, masło kokosowe pozostawione na skórze chroni ją przed promieniowaniem UV na poziomie porównywalnym do kremu z filtrem 30. Olej kokosowy w formie płynnej nakładany na włosy ma niezwykłe właściwości wnikania w głąb ich struktury, dzięki czemu nawilża je, nanoszony na skórę głowy zapobiega wypadaniu włosów, a nakładany na same końcówki zapobiega ich rozdwajaniu. Ma też działanie rozjaśniające, przez co chętnie stosowany jest do wybielania zębów. Najlepsze efekty osiąga się płucząc zęby olejem kokosowym rano, zaraz po ich umyciu – będą dzięki temu zabiegowi mocniejsze i naturalnie bielsze.

UWAGA!

Przy zakupie oleju/masła kokosowego warto zwrócić uwagę na to, czy jest to produkt rafinowany czy nie. Olej nierafinowany (produkowany w niższej temperaturze), choć droższy, zachowuje więcej pierwotnych właściwości, ma bogatszy skład od produktu rafinowanego.

Magdalena Kurcz

Wierna naturalnej pielęgnacji, skutecznie łącząca pasję kosmetyki naturalnej ze współpracą przy tworzeniu sklepu

www.sklep.edrnona.pl 

Agnieszka Trojnar

Pasjonatka zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Czynnie działająca zawodowo, prywatnie realizująca swoje pasje jako właścicielka i doradca w sklepie internetowym Dr Nona.


BEAUTY FORUM is edited by

Health and Beauty
Media Sp. z o.o.

A company of

Hb Logo

Part of

Bofierecosmo

Contact us: ul. Królowej Marysieńki 9/10, 02-954 Warszawa - Tel.: +48 (22) 858 79 55 - Fax: +48 (22) 858 79 53 - info@health-and-beauty.com.pl

BEAUTY FORUM W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie.. Więcej informacji Zamknij