Moc colostrum

Młodziwo we współczesnej kosmetologii – Colostrum bovinum, czyli siara bydlęca to niezwykle cenny składnik innowacyjnych produktów kosmetycznych oraz suplementów diety. O tym, dlaczego jest tak unikatowym i dobroczynnym produktem opowiada Aneta Oleszek.

 

 

Colostrum bovinum, czyli siara bydlęca nazywana również młodziwem, jest wydzielana przez gruczoły mleczne krowy w pierwszych kilkunastu godzinach po jej ocieleniu się. Młodziwo jest pozyskiwane jako nadmiar pokarmu dla nowo wycielonego cielaka z pierwszych trzech udojów.

Głównym celem colostrum ukształtowanym przez Matkę Naturę jest natychmiastowe zapewnienie małemu oseskowi odporności na otaczające go środowisko, takie jak wirusy, grzyby, bakterie. Od tej odporności zależy życie cielaka.

Siara bydlęca jest składem zbliżona do siary kobiecej. Nie jest odporna na działanie wysokiej temperatury, dlatego też surowiec poddaje się liofilizacji. To proces kosztowny i o wiele bardziej skomplikowany niż tradycyjna pasteryzacja czy suszenie. Polega na zamrożeniu płynnej substancji do około minus 40°C, a następnie w wytworzonej próżni poddawany jest suszeniu sublimacyjnemu nieprzekraczającemu temperatury plus 40°C. Zapewnia to zachowanie wszystkich cennych składników w colostrum.

Wynikiem tych zabiegów jest proszek o strukturze zbliżonej do mleka w proszku  o żółtawym zabarwieniu. Na rynku mamy obecnie dwa rodzaje liofilizowanego colostrum bydlęcego z zawartością jego tłuszczu w stężeniu 30proc. oraz 40 proc.

Mogą one być wykorzystane w dwojaki sposób, a mianowicie jako suplementy diety – zaleca się  spożywanie odpowiedniej dawki przez okres np. trzech miesięcy. Efektem takiego postępowania będzie wzmocnienie odporności i kondycji naszego organizmu. Po drugie jako składnik aktywny w emulsjach kosmetycznych do użytku zewnętrznego.

 

Dlaczego colostrum?

Co zatem wyjątkowego zawiera młodziwo, że stało się pożądanym surowcem w przemyśle kosmetycznym? Ponad 250 bioaktywnych związków w wysokim stężeniu – niespotykanych w żadnym innym produkcie pochodzenia naturalnego, jak: hormony, enzymy utleniające bakterie, poliamidy, pochodne kwasów nukleinowych, pochodne aminokwasów, sole mineralne, a także witaminy z grupy B oraz A, C, D i E stanowiące bogate źródło antyoksydantów. Wychwytują one wolne rodniki tlenowe zapobiegając uszkodzeniom komórek, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry. Białka, takie jak: immunoglobuliny, laktoferyna, lizozym, laktoperaksydaza, wykazujące silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

 

Czynniki wzrostu

Ważną rolę przypisuje się zawartym w młodziwie czynnikom wzrostu IGF, EGF, VEGF, które występują tu w najwyższym możliwym stężeniu w naturze. Odpowiadają one za regenerację naskórka w przypadku poważnych zmian skórnych, np. w leczeniu objawów stopy cukrzycowej lub po inwazyjnych zabiegach kosmetycznych.

Emulsje kosmetyczne, których składnikiem jest colostrum bydlęce, to różnego rodzaju kremy, sera, mleczka i toniki będące ekskluzywną i skuteczną pielęgnacją twarzy i ciała o działaniu odmładzającym.

Innowacyjnym i opatentowanym rozwiązaniem zarówno pod względem receptury, jak i technologii wytwarzania było użycie liofilizatu z colostrum z zawartością 40 proc. tłuszczu w recepturze wieloskładnikowego preparatu stosowanego w terapiach onycholizy, czyli odklejania się płytek paznokciowych dłoni i stóp od łożyska.

 

Niedościgniona natura

Podsumowując słuszność zastosowania siary bydlęcej we współczesnej kosmetologii pewne jest, że tylko Matka Natura mogła sobie pozwolić na to, aby skumulować w jednym „produkcie” taką różnorodność i bogactwo składników aktywnych, które do dziś chemicznie nie jest możliwe do skopiowania.

 

 

mgr inż. Aneta Oleszek | Prezes PODOPHARM Sp. z o.o, wynalazca i producent kosmetyków do specjalistycznej pielęgnacji stóp.

BEAUTY FORUM W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie.. Więcej informacji Zamknij