Morskie skarby

Od zarania dziejów ludzie korzystali z dobroczynnego wpływu substancji aktywnych zawartych w darach mórz i oceanów. Do dziś są one słusznie kojarzone są ze zdrowiem i witalnością. Nic dziwnego zatem, że na rynku mamy szeroki wybór kosmetyków z ich zawartością. Dylematem staje się, które substancje są najaktywniejsze, co wybrać, jakie połączenia dają najlepsze efekty? Przyjrzyjmy się bliżej najpopularniejszym darom Posejdona i ich właściwościom. 

 

 

Algi 

Zbawienny wpływ alg na skórę jest powszechnie znany. Ze względu na ich szerokie spektrum działania, są ulubioną przez kosmetyczki oraz ich klientki bazą zabiegową. Pomimo tak wielkiej popularności wodorostów, zastosowanie w kosmetyce znalazły stosunkowo niedawno. Jako jeden z pierwszych badania nad ich właściwościami prowadził znany oceanolog prof. Claude Chasse. W wyniku analizy składu chemicznego alg dowiódł, iż mogą one stanowić cenne źródło składników biologicznie czynnych do produkcji kosmetyków. Zawierają dziesięciokrotnie więcej mikroelementów niż rośliny lądowe, dorównują im natomiast ogólną zawartością witamin. Mikroelementy, będące częścią składową alg, dzięki specyficznej budowie (tworzą kompleksy z poliwęglowodorami) łatwo pokonują barierę lipidową naskórka, płynnie przenikając przez warstwę rogową. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania skóry, która bardzo szybko reaguje na preparaty zawierające je w swoim składzie.

Atutem alg jest również obecność w nich innych substancji biologicznie czynnych. Należą do nich witaminy z grupy B, biorące udział w metabolizmie tłuszczów i tkanek, wspomagające odnowę komórkową naskórka, przyspieszające leczenie stanów zapalnych. Dzięki zawartości tokoferolu, kwasu askorbinowego i ß-karotenu, glony wykazują silne działanie antyrodnikowe, co spowalnia proces starzenia się skóry. Ponadto witamina E pobudza krążenie, wspomaga ukrwienie tkanki łącznej skóry i błon śluzowych oraz zwiększa nawilżenie skóry. Witamina C z kolei przyspiesza gojenie się ran, zwiększając wiązanie białka przez krew, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz poprawia mikrokrążenie w naczyniach włosowatych.

Mikroelementy, będące częścią składową alg, dzięki specyficznej budowie łatwo pokonują barierę lipidową naskórka, płynnie przenikając przez warstwę rogową. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania skóry, która bardzo szybko reaguje na preparaty zawierające je w swoim składzie.

Glony znalazły szerokie zastosowanie dzięki uniwersalnemu działaniu, które jest konsekwencją złożonego składu. Są doskonale przyswajane przez tkanki ludzkie, co wynika z podobieństwa składu chemicznego ich plazmy do plazmy człowieka. Wielkość ich molekuł i szczególna struktura sprawiają, że działają osmotycznie, w związku z czym są chętnie stosowane w preparatach kosmetycznych. 

Kawior 

Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom ekstrakty kawiorowe znalazły szerokie zastosowanie w produktach kosmetycznych. Są obecne w kosmetykach regenerujących, nawilżających i łagodzących zarówno na twarz, jak i na ciało. Wygładzają zmarszczki, odżywiają i poprawiają koloryt skóry, przywracając jej naturalny blask.

Kawior jest zarówno przysmakiem dla podniebienia, jak i potrzebującej odżywienia skóry. Pierwsze informacje na jego temat pojawiły się już w XII wieku, natomiast w celach pielęgnacyjnych został użyty w XIX wieku. Od tej pory zagościł już na stałe w kosmetykach pielęgnacyjnych i stał się synonimem luksusu. Ogromna popularność kawioru w kosmetologii wynika z jego wyjątkowo bogatego składu i intensywnego działania. Jest on cennym źródłem NNKT, które mają właściwości przeciwalergiczne, zapobiegają powstawaniu odczynów zapalnych, hamują utratę wody oraz opóźniają proces rogowacenia naskórka. W przypadku ich braku może dojść do nadmiernej szorstkości, wysychania i łuszczenia naskórka, a nawet do atopowego zapalenia skóry. Fosfolipidy zawarte w kawiorze odpowiadają za odpowiednie nawilżenie, jednocześnie przeciwdziałając parowaniu wody ze skóry. Kawior jest również bogatym źródłem witamin A, D i E, które są silnymi przeciwutleniaczami. Jego dobroczynne działanie wynika także z wysokiej zawartości energetycznego fosforu oraz mikroelementów, tj. cynk, jod i magnez. 

Morskie suplementy wykorzystuje się z powodzeniem zarówno w medycynie, gastronomii, jak i w kosmetologii. Są niezwykle cennym źródłem wielu składników budulcowych oraz odżywczych.

 

 

Perła

Wyciąg z perły jest bogaty w aminokwasy (alanina, glicyna, kwas asparaginowy, seryna, kwas glutaminowy, leucyna i fenyloalanina). Aminokwasy będące jego częścią składową odżywiają skórę i spowalniają procesy starzenia, działają nawilżająco i chronią przed uszkodzeniami. Wyciąg z pereł zawiera również sole mineralne, które działają tonująco, nawilżająco i remineralizująco, wzmacniając skórę, regulując metabolizm komórek i przyczyniając się do jej odnowienia i odmłodzenia. Masa perłowa ma zdolność trwałego pochłaniania szkodliwego promieniowania, stąd może stanowić specyficzną ochronę skóry i zapobiegać niekorzystnym następstwom działania promieni – powstawaniu wolnych rodników i wywoływanym przez nie zmianom w komórkach skóry. Działanie perły jest bardzo wszechstronne – rozjaśnia i wygładza blizny, łagodzi objawy trądziku oraz redukuje rozstępy. Kosmetyki z jej zawartością zmiękczają oraz wygładzają stwardniałą i przerośniętą tkankę blizn, wpływając korzystnie na strukturę kolagenu. Dzięki obecności mikroelementów i aminokwasów zostaje przyspieszona regeneracja tkanki.

Błoto z Morza Martwego

To czarna miękka masa o specyficznym zapachu i konsystencji kremu. Po wydobyciu, przed konfekcjonowaniem, błoto podlega sterylizacji, a więc można bezpiecznie wykorzystywać je w kuracjach przeznaczonych dla całego ciała, a także twarzy. Zawiera niezwykłe bogactwo makro- i mikroelementów o nieocenionych właściwościach dla skóry. W błocie z Morza Martwego znajduje się 40 różnych minerałów, a każdy z nich ma szczególne właściwości. Brom działa kojąco na układ nerwowy, magnez przeciwdziała alergiom skórnym i zmianom łuszczycowym oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. Chlorki wapnia poprawiają cyrkulację krwi w organizmie, a także wzmacniają paznokcie. Potas balansuje poziom nawilżenia skóry. Efekty terapeutyczne widoczne są w szczególności we wspomaganiu leczenia dokuczliwych schorzeń skóry, w tym przede wszystkim: likwidacji trądzików, wyprysków, łojotoków i łupieżu, w terapii łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, grzybic. Terapia błotem silnie odtruwa organizm, oczyszcza skórę z toksyn i martwych komórek naskórka. Przynosi ulgę zestresowanej skórze, odmładza ją, remineralizuje, poprawia jej ukrwienie, wzmacnia system obronny. Udowodniono także jego silne działanie wyszczuplające i antycellulitowe.

 

Sól karnalitowa z Morza Martwego

Lecznicza sól z Morza Martwego to kolejny interesujący surowiec. Jej głównym składnikiem jest karnalit o wzorze chemicznym KClMgCl₂·6H₂O. Ze względu na dużą zawartość potasu, magnezu, wapnia i innych pierwiastków, sól z Morza Martwego jest wysoko zmineralizowana. Proces produkcji wszystkich jej gatunków jest w pełni oparty na metodach naturalnych. Sól pozyskiwana jest w procesie odparowywania wody z Morza Martwego, poddanej silnemu działaniu promieni słonecznych. Nie dodaje się do niej żadnych związków chemicznych, substancji zapachowych, wypełniaczy ani antyzbrylaczy. Sól wykorzystywana jest do profesjonalnych pilingów i kapieli kosmetycznych oraz wspomagająco do leczenia wielu skomplikowanych schorzeń.

 

 

Małgorzata Zdziebko-Zięba | Absolwentka DSW, od 15 lat związana z branżą kosmetyczną, wykładowca i egzaminator OKE. Od 10 lat zajmuje się budowaniem wizerunku marek kosmetycznych. 

 

 

 

BEAUTY FORUM W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie.. Więcej informacji Zamknij