AROMATERAPIA W KOSMETYCE

OLEJEK RÓŻANY 

Mimo wielu prób i dostępu do zaawansowanych technologii nikomu nie udało się odtworzyć olejku różanego z syntetycznych składników. Wyjątkowy zapach i potwierdzone właściwości terapeutyczne sprawiają, że jest on cenionym składnikiem ekskluzywnych preparatów i zabiegów o działaniu anti-aging. 

W dolinie róż w środkowej Bułgarii i w okolicach Isparty w Turcji w drugiej połowie maja rozpoczyna się zbiór róży damasceńskiej (Rosa damascena). Tak malownicze zbiory można spotkać jedynie tam.  Kosze wypełnione ręcznie zrywanymi kwiatami trafiają do ogromnych, zadaszonych, ale otwartych hal, w których kwiaty są rozsypywane na podłodze, tam wietrzone przez kilka dni dojrzewają do destylacji. Początkowo ciemnoróżowe, w procesie suszenia i naturalnej fermentacji zmieniają barwę na jasnoróżową, tworząc fascynujący kobierzec, a zapach unoszącego się w powietrzu olejku różanego przyprawia o zawrót głowy.

Cenny olejek 

Z dwóch ton zebranych kwiatów destyluje się 1 kg olejku eterycznego. W perfumerii zapach ten jest wzorcem zapachu kwiatowego. Naturalny olejek zawiera kilkaset składników – w tym alkohole, estry, aldehydy, acetale, terpeny i wiele innych, które składają się na jego bukiet zapachowy. Kwiatowy charakter nadają temu olejkowi główne składniki: alkohol beta-fenyloetylowy, geraniol i damascenon. Pomimo niezwykłego postępu w dziedzinie substancji zapachowych nie sposób odtworzyć prawdziwego zapachu olejku różanego z syntetycznych składników. Nie można też zastąpić olejku Rosa damascena innymi olejkami różanymi spośród ponad 200 odmian tej rośliny, np. róży majowej (Rosa gallica), róży dzikiej (Rosa canina), róży chińskiej (Rosa chinensis) czy wielu innych, jak również olejkiem drzewa różanego (Aniba rosaeodora). Szczególnie w zabiegach aromaterapeutycznych i kosmetykach nie można stosować zamienników olejku róży damasceńskiej, gdyż jedynie on spełnia znaną i przebadaną rolę terapeutyczną i pielęgnacyjną.

Dla cery dojrzałej i wrażliwej

Przebadany w wielu klinikach i laboratoriach olejek róży damasceńskiej (INCI: Rosa Damascena Oil) jest cennym składnikiem kosmetyków, szczególnie tych przeznaczonych do pielęgnacji skóry dojrzałej oraz z wrażliwymi naczyniami włosowatymi. Olejek ten stymuluje naturalną odnowę komórkową, usprawnia mikrokrążenie, odżywia komórki i regeneruje skórę. Ma też silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, oczyszcza i dezynfekuje naskórek, zapobiega podrażnieniom i stanom zapalnym. W tym charakterze znany był w czasach starożytnych i opisany w dziełach Hipokratesa, słynnego greckiego lekarza (460‒370 p.n.e.), który stosował ten sprowadzany z Tracji (dziś Bułgaria) olejek do leczenia chorób kobiecych.

RÓŻANE CIEKAWOSTKI

  • Do oczyszczania i pielęgnacji skóry niezastąpiona jest naturalna woda różana (hydrolat) powstająca w trakcie destylacji olejku różanego, zawierająca olejek, glikozydy i polifenole znajdujące się w płatkach róż.
  • W kosmetykach do pielęgnacji twarzy mieszanki olejków stosuje się w stężeniach nieprzekraczających 0,3 proc. w preparacie.

Receptury kosmetyczne

Olejek różany może być składnikiem każdej formy kosmetycznej – toników, żeli, emulsji i oliwek (na bazie naturalnych olejów roślinnych np. ze słodkich migdałów). Tonik różany oczyszcza i dezynfekuje skórę, żel różany wzmacnia naczynia włosowate i poprawia koloryt, krem różany zapobiega procesom starzenia się skóry, a oliwki różane przeznaczone są szczególnie do tej przesuszonej. W recepturach kosmetycznych, ze względu na bardzo intensywny i charakterystyczny kwiatowy zapach, olejek różany uzupełniany jest innymi olejkami z grupy cytrusowych i/lub ziołowych. Ponadto w mieszankach olejków występuje zjawisko synergizmu, czyli wzajemnego wzmacniania działania poszczególnych składników. 

Przykłady mieszanek aromaterapeutycznych w kosmetykach „różanych”

  • Tonik różany do skóry suchej, dojrzałej:

Olejek różany           2 krople  (INCI: Rosa Damascena Oil)

Olejek neroli             2 krople   (INCI: Citrus Aurantium Amara Flower Oil)

Olejek geraniowy        2 krople    (INCI: Pelargonum Graveolens Oil)

Olejek rozmarynowy   2 krople    (INCI: Rosmarinus Officinalis Oil)

Olejek cytrynowy        2 krople    (INCI: Citrus Medica Limonum Oil)

  • Żel różany do skóry naczynkowej:

Olejek różany          2 krople     (INCI: Rosa Damascena Oil)

Olejek neroli            2 krople     (INCI: Citrus Aurantium Amara Flower Oil)

Olejek lawendowy    3 krople     (INCI: Lavandula Angustifolia Oil)

Olejek limetkowy     3 krople     (INCI: Citrus Aurantifolia Oil) 

  • Krem różany do skóry dojrzałej 40+

Olejek różany           2 krople     (INCI: Rosa Damascena Oil)

Olejek lawendowy   2 krople      (INCI: Lavandula Angustifolia Oil)

Olejek geraniowy     3 krople     (INCI: Pelargonum Graveolens Oil)

Olejek pomarańczowy    3 krople     (INCI: Citrus Aurantium Dulcis Oil)

Zabieg profesjonalny do skóry suchej, naczynkowej:

1. Oczyszczanie skóry wodą różaną

2. Vapozon – z olejkami różanym i lawendowym po 1 kropli

3. 20-minutowy masaż twarzy i szyi oliwką różaną

4. Nałożenie żelu różanego

Zabiegowi towarzyszy kwiatowy, relaksujący zapach olejków eterycznych. Zmysł węchu odbierając te bodźce zapachowe wysyła sygnały do mózgu – działa wyciszająco, łagodzi napięcia nerwowe i stres. 

Dr Iwona Konopacka-Brud

Prezes Polskiego Towarzystwa Aromaterapeutycznego, współtwórczyni kosmetyków aromaterapeutycznych „Dr Beta”. Współautorka książki „Pachnąca apteka – Tajemnice aromaterapii” (1991), wykładowca WUM i WSZKiPZ w Warszawie, redaktor naczelna kwartalnika „Aromaterapia”, www.literatura.aromaterapia.pl


BEAUTY FORUM is edited by

Health and Beauty
Media Sp. z o.o.

A company of

Hb Logo

Part of

Bofierecosmo

Contact us: ul. Królowej Marysieńki 9/10, 02-954 Warszawa - Tel.: +48 (22) 858 79 55 - Fax: +48 (22) 858 79 53 - info@health-and-beauty.com.pl

BEAUTY FORUM W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie.. Więcej informacji Zamknij