Black & white

Z tego artykułu dowiesz się:

• Dlaczego węgiel aktywny jest uniwersalnym i bezpiecznym składnikiem zabiegów i kosmetyków?

• Co kryje się pod hasłem „biały węgiel”?

• Jaki efekty daje połączenie naturalnych składników z technologią laserową?

• Jakie właściwości i zastosowanie ma węgiel aktywny w pielęgnacji skóry problematycznej?

 

 

WĘGIEL W KOSMETYCE - Dokładnie oczyszcza, idealnie matowi i detoksykuje. Nie powoduje podrażnień, a wręcz je łagodzi. Ten zbawienny dla skóry surowiec to nic innego, jak aktywny węgiel. 

 

 

Aktywny węgiel, znany i stosowany od lat w celach leczniczych, od kilku sezonów święci triumfy w salonach kosmetycznych. Ten w 100 procentach naturalny składnik posiada wiele właściwości cennych dla skóry. Nie uszło to uwagi kosmetologów i biotechnologów, którzy zaczęli tworzyć kosmetyki oraz zabiegi oparte na tym surowcu. 

 

Panaceum dla zanieczyszczonej skóry

Początkowo aktywny węgiel był stosowany w formie różnego rodzaju filtrów. Szybko zauważono jednak, że jego działanie jest bardzo szerokie i węgiel doskonale sprawdza się również w pielęgnacji. Ze względu na specyficzną, porowatą strukturę posiada wyjątkową zdolność pochłaniania i wiązania cząsteczek. Idealnie wchłania toksyny, dlatego jest szczególnie pomocny w przypadku trudnych i zanieczyszczonych skór. Absorbuje zarówno zanieczyszczenia, nadmiar sebum, jak i doskonale radzi sobie z zalegającym zrogowaciałym naskórkiem. Stąd możemy go spotkać we wszelkiego rodzaju pilingach oraz maskach oczyszczających. Najczęściej używany w przygotowaniu skóry do właściwego zabiegu, jednak może być też jego głównym składnikiem. 

 

Węgiel i technologia

Aktywny węgiel jest z powodzeniem stosowany w formie past, zawiesin oraz gotowych wieloskładnikowych maseczek, które są nakładane na twarz i dekolt w ramach tradycyjnych, manualnych zbiegów. Z kolei w połączeniu z laserem tworzy jeden ze skuteczniejszych duetów w walce o zdrową skórę. Wykorzystanie promienia laserowego podczas zabiegu potęguje bowiem właściwości oczyszczające węgla.

Piling węglowy to jeszcze stosunkowo nowa, ale coraz bardziej popularna metoda. Zabieg zaczyna się od pokrycia skóry warstwą specjalnego żelu koloidalnego, zawierającego węgiel aktywny. Następnie skórę twarzy i dekoltu naświetla się za pomocą lasera, co powoduje wnikanie drobinek węgla głębiej. Cząsteczki węgla absorbują energię światła laserowego, w wyniku czego powstają mikroeksplozje, powodujące głębokie oczyszczenie skóry, zwężenie porów oraz ujednolicenie kolorytu i poprawę jej jędrności.

 

Aktywny węgiel w połączeniu z laserem tworzy jeden ze skuteczniejszych duetów w walce o zdrową skórę. Wykorzystanie energii laserowej podczas zabiegu potęguje właściwości oczyszczające węgla.

 

Cera po takim zabiegu ma lepszy koloryt, jest bardziej elastyczna, przebarwienia są znacznie bledsze. Następuje redukcja zmian zapalnych. Jednocześnie partie skóry poddanej zabiegowi są pobudzone, co przyspiesza proces ich regeneracji. 

 

Komu poleca się zastosowanie zabiegu? 

Osobom o szarej, ziemistej skórze. Borykającym się z rozszerzonymi porami i nadmierną produkcją sebum. Klientkom walczącym ze zmianami potrądzikowymi (przebarwienia) oraz trądzikiem zaskórnikowym. 

 

 

CO WARTO WIEDZIEĆ O WĘGLU

– Eliminuje przykre zapachy

– Zapobiega powstawaniu zaskórników, oczyszczając pory

– Nie narusza bariery ochronnej skóry 

– Jest w 100 procentach naturalny, zatem idealnie sprawdza się w rytuałach Eko

– Funkcjonalny jako surowiec do samodzielnego tworzenia kosmetyków

– Skutecznie wybiela zęby i usuwa z nich osad

– Przyspiesza gojenie ran i łagodzi skutki ukąszeń

– Dobrze matowi skórę

– Oczyszcza włosy i skórę głowy

– Jest naturalnym środkiem przeciwłupieżowym 

 

Dodatkowo piling węglowy wypłyca drobne zmarszczki, ujędrnia skórę i poprawia jej ogólny obraz, co czyni go skutecznym rozwiązaniem w zabiegach anti-age. Sam zabieg nie jest bolesny, po jego zastosowaniu może występować chwilowe zaczerwienie skóry. 

 

 

Biały węgiel – nowy trend

Pojęcie brzmi dosyć osobliwie, jednak warto sprawdzić, co kryje się pod tą nazwą. Binchotan (inaczej biały węgiel) to specjalna odmiana węgla drzewnego, wytwarzanego w tradycyjny sposób z gałęzi japońskiego dębu. Ma delikatnie biały odcień oraz wyjątkowo silne właściwości absorpcyjne. Jest z powodzeniem wykorzystywany w pielęgnacji skór wrażliwych, zatem uzupełnia wachlarz zastosowań tradycyjnego czarnego węgla. 

Pod nazwą „biały węgiel” możemy spotkać też mieszaninę węgla aktywnego z białą glinką. Dzięki takiemu połączeniu produkt nabiera białego koloru, ale i zyskuje dodatkowe właściwości. Biała glinka uzupełnia działanie węgla, dzięki czemu produkty na bazie tej mieszaniny mają jeszcze silniejsze działanie detoksykujące, ale również łagodzące i przyspieszające gojenie.

 

 

Małgorzata Zdziebko-Zięba |Absolwentka DSW, od ponad 15 lat związana z branżą kosmetyczną, wykładowca oraz egzaminator OKE we Wrocławiu. Od 10 lat zajmuje się budowaniem wizerunku.

BEAUTY FORUM W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie.. Więcej informacji Zamknij