Lawenda - wonne panaceum

Olejek lawendowy znany i ceniony był już w starożytności. Jego właściwości dezynfekujące, a także uspokajające i nasenne czynią z niego prawdziwego ulubieńca terapeutów spa & wellness, masażystów i kosmetologów.

Olejek lawendowy wywodzi swoją nazwę od łacińskiego „lavare” czyli „myć”, jako że był powszechnie używany do kąpieli. Lawenda występuje w wielu odmianach, z których najbardziej ceniona jest lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia Mill., syn. L. vera DC., syn. L. officinalis Chaix., INCI: Lavandula Angustifolia Oil) uprawiana na południu Francji i w dolinie róż w Bułgarii. Jej główne składniki to octan linalilu i linalol, które stanowią blisko 70 proc. składu olejku eterycznego. Druga odmiana to lawenda spikowa (Lavandula latifolia Vill,. Syn. L. spica DC., INCI: Lavandula Latifolia Oil). Jej główne składniki to linalol, 1,8-cyneol i kamfora, które nadają charakterystyczny ziołowy zapach. Trzecia odmiana – lawandyna – jest hybrydą dwu poprzednich (Lavandula Angustifolia Mill., X Lavandula latifolia Medik. INCI: Lavandula Hybrida Oil). Zapach olejku tej odmiany, która ze względu na dużą wydajność z hektara jest najczęściej uprawiana i najtańsza, jest mieszaniną woni obu poprzednich z dominującą nutą kwiatową linalolu i octanu linalilu. Stąd też jest najczęściej sprzedawana jako olejek lawendowy, mimo że powinna być znakowana jako olejek lawandynowy.
Ze względu na swoje właściwości terapeutyczne w aromaterapii stosowany jest olejek eteryczny lawendy wąskolistnej, zwanej także lawendą prawdziwą.

 

„Lawendowe pola, lawendowe dni, lawendowa kąpiel, lawendowe sny...” 

 

Lawendowe dni

Olejek eteryczny lawendowy może być stosowany w każdym zabiegu aromaterapeutycznym i o każdej porze dnia. Odparowywany z kominka aromaterapeutycznego dezynfekuje powietrze oraz nawania pomieszczenia delikatnym ziołowo-kwiatowym relaksującym zapachem. Ten subtelny olejek eteryczny ma bardzo bogaty skład, stąd też jego działanie jest wielokierunkowe. Używany jest do inhalacji, gdyż ze względu na silne działanie przeciwbakteryjne łagodzi infekcje dróg oddechowych. Stosowany w formie preparatów kosmetycznych dzięki działaniu przeciwgrzybiczemu wspomaga terapię skóry narażonej na grzybice stóp, paznokci i części intymnych ciała. Preparaty z olejkiem lawendowym przyspieszają gojenie się ran, szczególnie po oparzeniach, a w kremach pielęgnacyjnych wspomagają regenerację komórek skóry i wygładzają zmarszczki. Olejek eteryczny lawendowy zalecany jest również do relaksujących i uspakajających kąpieli aromaterapeutycznych oraz masaży przeciwstresowych i wyciszających, gdyż wśród olejków eterycznych jest jednym z najsilniej wpływających uspokajająco na system nerwowy. Wykazuje również działanie przeciwbólowe, stąd stosowany jest przy bólach głowy oraz w formie miejscowych masaży przy bólach mięśni, a także kręgosłupa.

 

Lawendowa kąpiel

Olejek eteryczny lawendowy jest częstym składnikiem kompozycji zapachowych tak w kosmetyce, jak i w perfumerii. Jest stosowany w produkcji mydeł w kostce i płynie, żeli pod prysznic, jak również w płynów do kąpieli, kremów i balsamów. W ten sposób współczesna kosmetyka nawiązuje do starożytności. Nuty lawendowe są często obecne w wiodących markach perfumeryjnych, poczynając od historycznej już lawendy Yardleya z przełomu XIX i XX wieku czy jeszcze starszego mydła o tym zapachu.

 

Lawendowe sny

Olejek eteryczny lawendowy uspakaja system nerwowy oraz ma działanie nasenne. W przypadku problemów z zasypianiem należy zażywać wieczornej kąpieli z mieszanką olejków „Lawendowy sen” oraz wcierać w stopy przed snem oliwkę „Lawendowy sen”, którą można wykonać według następującego sposobu:Błogi sen zmorzy nas szybko i będzie trwał przez całą noc.

 

Do łyżki stołowej naturalnego oleju z nasion winogron dodać:

- 2 krople olejku eterycznego lawendowego

- 1 kroplę olejku eterycznego drzewa różanego 

- 1 kroplę olejku eterycznego różanego 

 

Z powodu silnego działania nasennego, olejku lawendowego nie można stosować w odświeżaczach powietrza do samochodów, gdyż mógłby on spowodować zaśnięcie kierowcy, ze wszystkimi tego tragicznymi skutkami.
Lawenda świetnie sprawdza się jako środek odstraszający mole – jest chętnie stosowana do produkcji zawieszek do szaf i garderób.

 

Dr inż. Iwona Konopacka-Brud | Prezes Polskiego Towarzystwa Aromaterapeutycznego, współtwórczyni kosmetyków aromaterapeutycznych „Dr Beta”. Współautorka książki „Pachnąca Apteka – Tajemnice Aromaterapii” (1991), wykładowca WUM. Redaktor naczelna kwartalnika „Aromaterapia”. www.literatura.aromaterapia.pl

 

 


BEAUTY FORUM is edited by

Health and Beauty
Media Sp. z o.o.

A company of

Hb Logo

Part of

Bofierecosmo

Contact us: ul. Królowej Marysieńki 9/10, 02-954 Warszawa - Tel.: +48 (22) 858 79 55 - Fax: +48 (22) 858 79 53 - info@health-and-beauty.com.pl

BEAUTY FORUM W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie.. Więcej informacji Zamknij