Olejki do masażu stóp

iStock_deliormanli

Ukoronowaniem każdego zabiegu wykonywanego w obrębie stóp jest bez wątpienia masaż. A jego podstawą jest odpowiedni olejek. Pozostaje pytanie, po jaki sięgnąć? Oto kilka podpowiedzi.

Odpowiednie chwyty, płynne tempo ruchów i wyważony nacisk – oto tajemnica doskonałego masażu. Nie należy jednak zapominać o doborze właściwego olejku, który nie tylko ma za zadanie zapewnić poślizg, lecz także – dzięki zawartości cennych składników, pozwoli wypielęgnować i nawilżyć skórę. Jednak jakie składniki lubią stopy? Odpowiedź nie jest oczywista, gdyż każdy klient jest inny.

 

 

 


Olejek z pestek moreli (Prunus armeniaca)

Bezbarwny olejek z pestek moreli charakteryzuje się delikatnym marcepanowym aromatem i długo pozostaje świeży. Pod względem chemicznym bardzo przypomina olejek migdałowy, zawiera ok. 65 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak olejek migdałowy  odpowiada potrzebom wszystkich typów skóry. Doskonale sprawdzi się przy skórze wrażliwej i suchej. Pozwala utrzymać na długo odpowiedni poziom nawilżenia i działa wygładzająco. Łagodzi poparzenia słoneczne.

Olejek arganowy (Argania spinosa)

Olejek arganowy jest pozyskiwany z pestek marokańskiego drzewa – arganowca. Olejek warto stosować w przypadku zaczerwienień, stanów zapalnych, świądu. Działa ściągająco i kojąco, pobudza skórę do regeneracji oraz zapobiega jej wysychaniu – szczególnie u osób starszych. Posiada nienasycone kwasy tłuszczowe (80 proc. kwasu oleinowego i linolowego) oraz antyoksydanty, dzięki czemu chroni przed działaniem wolnych rodników.

 


Olejek z awokado (Persea gratissima)

Olejek z awokado jest idealny dla alergików oraz jest bardzo łatwo absorbowany przez skórę. Ten bogaty w składniki odżywcze olejek często stosuje się przy popękanej i suchej skórze, dzięki czemu staje się ona idealnie gładka. Olejek z awokado na ogół wchodzi w skład preparatów przeciwsłonecznych, ponieważ jest naturalnym filterem UV. Działa ochronnie i przeciwświądowo. 

  

 

Olejek jojoba (Simmondsia chinensis)

Olejek jojoba zawiera wiele witamin i minerałów. Ponieważ działa antyzapalnie i jest doskonale tolerowany przez wszystkie typy skóry, często stosuje się go jako olejek bazowy. Jako naturalny faktor UV (4) jest dodawany do kosmetyków do opalania. Doskonale się rozsmarowuje i wnika nawet w najdrobniejsze fałdki i zmarszczki na skórze. 

 

  

Olejek z wiesiołka (Oenothera biennis)

Ten olejek jest niezwykle drogocenny, gdyż zawiera olej gamma-linolowy. Idealnie sprawdza się przy uszkodzonej skórze i neurodermitis. Olejek jojoba ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych może szybko jełczeć, za to poprawia strukturę skóry oraz jej nawilżenie. 

 

 

 

 

Olejek migdałowy (Prunus amygdalus)

Olejek migdałowy to płynne złoto. Obok tłuszczów roślinnych zawiera około 30 proc. białka, a także 10 procent glukozy i sacharozy, jest bardzo bogaty w minerały, takie jak: potas, wapń, fosfor, miedź, cynk oraz witaminy z grupy B. Pielęgnuje i działa kojąco. Wygładza i natłuszcza. Jest to idealny olejek, który pokocha każdy typ skóry, a w szczególności skóra wrażliwa. 

 

 

Olej z pestek winogron (Vitis vinifera)

Olejek z pestek winogron został doceniony nie tylko w kosmetyce, lecz także w kuchni. Zawiera wiele witaminy E, mającej pozytywny wpływ na mięśnie, stawy, naczynia krwionośne i skórę. Kwas linolowy obniża poziom cholesterolu. Lecytyna wspomaga pracę mózgu i ułatwia zapamiętywanie, a procyjanidyna działa antyoksydacyjnie. Olejek z pestek winogron ma bardzo wysoki punkt dymienia, gdyż może zostać rozgrzany aż do 200 stopni Celsjusza. Szybko się wchłania, nie tworzy lepkiego filmu na powierzchni skóry, dzięki czemu staje się ona jedwabista w dotyku. 

 

 

Olejek różany (Rosa damascena, Rosa centifolia)

Olejek różany pozyskuje się w procesie destylacji parowej lub ekstrakcji płatków. Zawiera monoterpeny, dzięki którym jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę. Działa rozluźniająco, kojąco na różnego rodzaju stany zapalne. Wspiera proces regeneracji i łagodzi podrażnienia. Olejkowi różanemu przypisuje się także działanie duchowe, gdyż róża jest łączona z czakrą serca i w związku z tym przywraca naturalną równowagę. 

 

 

 

Czy wiesz, że…

…olejki należą do najstarszych substancji leczniczych? W kosmetyce znajdują zastosowanie jako komponenty lipidowe, zmiękczacz lub substancja, w której można rozpuścić inne składniki. Słowo olejek wywodzi się od łacińskiego „oleum” i oznacza ciekłe lub łatwo topniejące substancje stałe.

 

Rozróżniamy:

– Oleje mineralne – jak ropa naftowa czy olej silikonowy 

– Oleje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

– Olejki eteryczne: pachnące olejki pochodzenia roślinnego 

Do masażu stosujemy zasadniczo oleje roślinne połączone z olejkami roślinnymi, które gwarantują także odpowiedni poślizg. 

 

URSULA MARIA SCHNEIDER

Specjalistka wellness oraz ekspertka w dziedzinie technik relaksacyjnych, właścicielka salonu „Drehpunkt Fuß”. Szkoleniowiec, także w zakresie nowych technik masażu stóp, rozwija nowe koncepcje zabiegowe w obrębie stóp. 


BEAUTY FORUM is edited by

Health and Beauty
Media Sp. z o.o.

A company of

Hb Logo

Part of

Bofierecosmo

Contact us: ul. Królowej Marysieńki 9/10, 02-954 Warszawa - Tel.: +48 (22) 858 79 55 - Fax: +48 (22) 858 79 53 - info@health-and-beauty.com.pl

BEAUTY FORUM W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie.. Więcej informacji Zamknij