Step by step | Fabryka kształtu

BALLERINA – Jest to kształt bardzo popularny w salonach stylizacji paznokci. Jednak czy tak często wybierany przez stylistki jest zawsze dobrze wykonany? Wbrew swojej popularności jest to bardzo trudna stylizacja, która wymaga dużej uważności w trakcie pracy. Kiedy nie zachowamy dokładności, może okazać się, że w efekcie uzyskamy zupełnie inny kształt, mniej lub bardziej estetyczny.

 

 

Ballerinę charakteryzuje mocno wyszczuplony wolny brzeg zakończony na płasko. Krawędź z wolnym brzegiem tworzy kąt prosty, natomiast powierzchnia od apexu delikatnie opada do wolnego brzegu. Tunel balleriny może wahać się pomiędzy 30 a 50 proc.

 

1.      Przy podłożeniu formy należy wyobrazić sobie kształt, który chcemy uzyskać i z kątem, który pozwoli nam na wykonanie wyżej scharakteryzowanego kształtu.

 

2.      Formę lekko zaciskamy na końcu, aby utrzymać tendencję kształtu, dopiero później dociskamy ją idealnie w szerokość.

 

3.      Po przygotowaniu płytki, tzn. odtłuszczeniu jej, położeniu primera dobranego do rodzaju płytki, wcieramy bazę i aplikujemy cienki szkielet. Dopiero teraz dociskamy formę, tak aby wolny brzeg schodził się na szerokość sinusów wałów okołopaznokciowych. Utwardzamy i jeśli jest konieczność – dociskamy za pomocą zaciskarki szkielet.

 

4.      Na przemyty cleanerem szkielet aplikujemy cover, tak aby przy linii uśmiechu utworzył ścianę na wysokość około 2 mm, natomiast przy skórkach przecieniowujemy powierzchnię prostą linią w ten sposób:

 

5.      Po utwardzeniu wypiłowujemy ścianę w idealny kształt, a powierzchnię covera w perfekcyjnie prostą linię bez zachowania łuku.

 

6.      Na linię frencza oraz część powierzchni szkieletu aplikujemy wybrany kolor żelowy bądź dobrze napigmentowany lakier hybrydowy i utwardzamy.

 

7.      Wypełniamy wolny brzeg białym żelem budującym i utwardzamy, a w razie potrzeby dociskamy wąsy. Należy pamiętać, że dobrze napigmentowane białe żele budujące należy dociskać po upływie 30–40 sekund.

 

8.      Na płaską część covera aplikujemy mleczny żel budujący, tak aby wypełnić apex na pożądaną wysokość, i dorównujemy go cienko do wolnego brzegu.

 

9.      Po utwardzeniu i przemyciu cleanerem opiłowujemy kształt, zaczynając od boków. Kąt piłowania utrzymujemy, tak aby punkty wolnego brzegu schodziły się ku sobie, a jego szerokość utrzymywała się na poziomie 50 proc. najszerszej części stylizacji.

 

10.  Następnym etapem jest opiłowanie powierzchni przy skórkach i schodząc piłowaniem ku wolnemu brzegowi należy spiłować z linii uśmiechu pozostałości po mlecznym żelu. Po ukształtowaniu apexu cieniowanie łożyska stworzy się samoistnie.

 

11.  Krawędzie piłujemy prostą linią, tak aby wychodziły na prosto i równolegle do osi palca.

 

12.  Przed nabłyszczeniem w celu uzupełnienia efektu możemy za pomocą gąbeczki i wcześniej używanego koloru wykonać ombre mocno napigmentowane na wolnym brzegu.

 

13.  Tak wykonanej balleriny nikt nie pomyli z żadnym innym kształtem! Należy jednak pamiętać, że nie uzyskamy tak idealnej stylizacji na paznokciach naturalnych. Dlatego niezbędne jest użycie materiałów do przedłużania. Jest to bardzo efektowny kształt, ale jedynie wtedy, gdy wykonamy go perfekcyjnie!

 

 

Lena Kurach | Mistrzyni Świata Technicznej Stylizacji Paznokci Nailympia. 95-krotna mistrzyni międzynarodowych konkursów stylizacji paznokci. Właścicielka oraz kreatorka marki Q, założycielka Centrów Szkoleniowych Better Nails. Autorka i pionierka techniki bezcążkowego manikiuru w Polsce, inspiratorka różnych technik manikiuru bez naruszania ciągłości tkanki. Jej autorska, oryginalna metoda pod nazwą NSM – Non Scissors Manicure znana jest w całej Europie.

 

 

 

 

Zobacz także:

Step by step | Summer ombre

 

 

 

 

 

 

 


BEAUTY FORUM is edited by

Health and Beauty
Media Sp. z o.o.

A company of

Hb Logo

Part of

Bofierecosmo

Contact us: ul. Królowej Marysieńki 9/10, 02-954 Warszawa - Tel.: +48 (22) 858 79 55 - Fax: +48 (22) 858 79 53 - info@health-and-beauty.com.pl

BEAUTY FORUM W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie.. Więcej informacji Zamknij