Zabiegi na twarz

Cukry feat. Młodość, czyli o wpływie procesu glikacji na urodę

Z tego artykułu dowiesz się:

• Czym jest glikacja?

• Jak proces glikacji wpływa na skórę?

• Jak zmniejszyć niepożądane efekty glikacji?

 

 

O tym, że cukier szkodzi zdrowiu słyszał praktycznie każdy. A to, że cukier to zabójca młodości? Czytając tego typu hasła, wydają się nam one często zbyt abstrakcyjne, nieprawdopodobne, a może nawet głupie.

Mi na pewno by się wydawały. Zbyt dobrze pamiętam z uniwersytetu medycznego fizjologię oraz biochemię organizmu. Więc chcę w skrócie opisać, co się dzieje z cukrem w naszym organizmie. A szczególnie w skórze.

Jedną z najważniejszych reakcji w metabolizmie glukozy/fruktozy jest glikacja. Co to takiego? Glikacja to nieenzymatyczna reakcja powstania wiązań kowalencyjnych między cząsteczkami cukrów, a cząsteczkami białek i lipidów. Mówiąc prościej - w wyniku glikacji glukoza/fruktoza "przyklejają" się do białek i lipidów. Proces glikacji przebiega w dwóch etapach, w wyniku których powstają AGEs (Advanced Glycation End-Products).

W wyniku końcowe produkty glikacji tzw. kompleksy AGEs, zmieniają chemiczne właściwości białek, lipidów, DNA, aktywność enzymów (które również składają się z białek). I dochodzimy do sedna sprawy, jeśli chodzi o wpływ cukrów na młodość. Białka podporowe skóry, zwane także białkami "młodości", czyli elastyna i kolagen są najbardziej narażone na glikację!

 

Jak konkretnie proces glikacji wpływa na skórę?

Białka kolagenu i elastyny sztywnieją, w wyniku czego tworzą się drobne zmarszczki. Dołączenie cukrów do białek powoduje ich brązowienie, więc z czasem koloryt skóry ma żółtawy odcień i brak blasku.

Usztywnienie naczyń krwionośnych powoduje, że stają się one coraz bardziej widoczne. To natomiast sprzyja powstawaniu przebarwień naczyniowych na skórze.

Upośledzenie funkcji enzymów odpowiadających za wymiatanie wolnych rodników powoduje przyśpieszenie starzenia się komórek skóry, zmniejszenie plastyczności, a w konsekwencji "opadanie" tkanek oraz destrukcyjny stres oksydacyjny, z aktywacją procesów zapalnych całego organizmu.

 

 

Jak zmniejszyć niepożądane efekty glikacji?

Przede wszystkim, odstawić lub zmniejszyć ilość spożywanych cukrów. Pić wystarczającą ilość wody. Dodać do pielęgnacji skóry preparaty z kwasami AHA, BHA, witaminą C. Zwrócić uwagę na profesjonalne zabiegi. W tym przypadku szczególnie rekomenduję mezoterapię igłową lub mikroigławą, peelingi medyczne w serii, biorewitalizację z użyciem stymulatorów tkanek.

 

 

 

Lekarz med. Tatsiana Radashkevich | Specjalista kosmetologii dermoestetycznej w salonie Pure Esthetic z Wrocławia

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz także:

Witamina witaminie nierówna


BEAUTY FORUM is edited by

Health and Beauty
Media Sp. z o.o.

A company of

Hb Logo

Part of

Bofierecosmo

Contact us: ul. Królowej Marysieńki 9/10, 02-954 Warszawa - Tel.: +48 (22) 858 79 55 - Fax: +48 (22) 858 79 53 - info@health-and-beauty.com.pl

BEAUTY FORUM W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie.. Więcej informacji Zamknij